Den dårlige kropsholdning
Kroppen tager form af belastningen
Vi kender mottoet ”Du bliver, hvad du spiser” når det handler om vores kostvaner. Når det gælder vores kropsholdning kan vi tillade os, at sige ”Du bliver, hvad du gør”. Grundlæggende er det et rigtigt godt udgangspunkt. Det betyder nemlig, at du selv kan præge kroppens form ved, at passe på den, træne og bruge den med omtanke. Faktorer som genetik, sygdom og krops- belastning spiller også en væsentlig rolle når kroppen tager form. Nogle faktorer kan vi ændre på, andre er vedblivende og står ikke til at ændre. Man kan sige, at formen på skelettet er et spejlbillede på, hvordan din krop er belastet igennem livet.
Den korrekte kropsholdning:
Der er lige så mange forskellige kroppe, som der er mennesker. Kroppen findes i mange varianter og det kan til tider være ganske underholdende, at sidde og studere vores forskelligheder.
Den korrekte anatomiske kropsholdning er den, hvor leddene er bygget ovenpå hinanden, og hvor der er god balance imellem musklerne på for og bagside af kroppen. Med andre ord er en god kropsholdning, at stå med fødderne på linje, knæene pegende lige ud og let bøjet. Armene afslappet ned langs siden. skuldre let tilbage og ryggen rank og vægten på dine fodballer.
Et hurtigt tjek på om din holdning opfylder ovenstående retningslinjer kan gøres ved, at holde en lodlinje op fra hoved til gulv. Linjen skal gå igennem øre, skulder, hofte, knæ og ankel.
Når leddene står korrekt oven på hinanden er hjernen tilfreds. Opfatter hjernen, at der er noget der står skævt, reagere den og sender alarm til musklerne. Herved opstår en ubalance omkring leddene som på sigt kan have konsekvenser og give smerter.
Tre forskellige typer kropsholdninger.
Her gives en kort beskrivelse af tre typer kropsholdninger og hvilke parametre den målrettet træningen bør indeholde.
Flat-back (Den flade)
Holdning hvor lænderyggen har mistet sit normale svaj. Bækkenet er vippet bagud, hofte- og knæled ofte strakte således, at numsen forsvinder ind under kroppen. Der ses øget runding ved brystryggen og hovedet er skudt fremad således nakkens svaj er øget. Kroppens tyngdepunkt er flyttet frem på tæerne og bevægelserne ses oftest stive og låste. Kroppen ser ofte markant ældre ud end den er.
Kyphosis-lordosis (Den kurvede)
Holdning med øget lændesvaj og øget midt-ryg krumning. Hoved fremskudt på toppen af den rundede ryg, hvilket ses hos mange ældre damer. Skulderne trukket frem og hævet. Bækkenet er vippet lidt fremad og hofterne er let bøjet samt strakte knæ.
Sway-back (Hængeren)
Holdning hvor man hænger i ryggen og i bugen, hvilket får maven til at stå frem. lændesvajet er formindsket og hele bækkenet skubbet fremad, så kroppen danner en lang bue, hvor hoved og skuldre, for at holde balance, skydes fremad. Tyngdepunktet er flytte bagud så vægten er på hælene.
Målret din træning til din kropsholdning:
Tag udgangspunkt i præcis din holdning når træningen tilrettelægges. Det kan være fristende, at træne efter et generelt program, men det er langt fra sikkert, at det passer til din krop. Har du den flade holdning, er det vigtigt, at arbejder med at smidiggøre dit bækken, hofter og ryg, så musklerne igen kan arbejde optimalt.
Den kurvede holdning har brug for øvelser der smidiggøre lændens rundinger og hele brystkassen. Det handler om, at få de øgede kurver løsnet op igen og skabe balance før der trænes styrke.
Den hængende kropsholdning har brug for øvelser der arbejder med kroppens balance, tyngdepunktet, mavemusklerne, bækkenet, hofter, lænd og brystryg.
Er du i tvivl søg gerne professionel hjælp til at få tilrettelagt din træning evt. hos fysioterapeut. Deltage evt. i rygtræning/ GLA:D ryg eller pilates som er en skånsom og effektiv træningsform.
Indlæg skrevet af fysioterapeut Louise Gjelstrup Olesen