Kunstig knæ?
Flere og flere lever længere og oplever derfor også, at leve længere med diverse skavanker og sygdomme.
Knæ-artrose, også kaldet slidgigt i knæet. Det har været kendt i mange år, at der er god effekt af det evidensbaseret genoptræningskoncept, GLA:D (Godt Liv med Atrose i Danmark), i forhold til reducering i smerter og øget funktion og livskvalitet hos patienter med netop knæartrose. Man er derfor i langt højere grad begyndt at tilbyde patienter med knæartrose et genoptræningsforløb med træning ud fra GLA:D-konceptet før der overvejes operation.
Dette er glædeligt, da der altid er en risici forbundet med en operation.
Når nyt knæ bliver nødvendigt
Det er desværre ikke altid, at genoptræning af knæartrose er tilstrækkeligt, og derfor må der fortsat i nogle tilfælde en operation til for at kunne gøre patientens fremadrettede liv bedst muligt og med færrest mulige smerter. En typisk operation for knæartrose er en total knæalloplastik-operation (TKA). Proteserne til, samt udførelsen af disse typer operationer er heldigvis af høj grad af kvalitet, hvilket betyder, at langt de fleste patienter efter operation har langt færre smerter end før operationen.
Ifølge knæalloplastikregistrer, 2016, blev der i år 2015 indberettet over 8200 primære TKA operationer foretaget i Danmark.
Træn op til din operation og kom hurtig igang bagefter
Det er derfor væsentligt og relevant at forholde sig til hvilken type genoptræning, der er mest optimal i forhold til disse patienter med knæartrose, som ender med en operation. Dette skyldes bl.a. at patienter, der har fået foretaget en TKA-operation mister op til 80% af deres muskelstyrke i den forreste lårmuskel sammenlignet med styrkeniveauet i lårmusklen lige inden operationen.
Der foreligger generelt ikke meget entydig forskning inden for området, men alt tyder på, at det er vigtigt med hurtig igangsætning af mobilisering og træning efter operationen. Derudover har det vist sig, at det er en god idé med muskelstyrketræning inden operation, idet man efter operationen har bedre forudsætninger for, at genvinde eller bibeholde graden af muskelstyrke i den forreste lårmuskel.
Derudover tyder det på, at patinter med TKA har gavn af hyppig træning, og der er umiddelbart ingen forskel på, om der trænes i maskiner eller med mere simple øvelser med elastik eller egen kropsvægt. En effektiv og forskningsbaseret træning er GLA:D knæ/hofte træning der foregår superviseret på hold hos certificerede GLA:D terapeuter.
Det vigtigste er derfor, at man kommer hurtigt i gang med genoptræning efter en TKA-operation og at man træner hyppigt, og derfor også hjemme.
Indlæg skrevet af fysioterapeut Miriam Offersgaard